Печериці не дарма є найвідомішими і найпоширенішими грибами в світі. Перевага цих грибів у тому, що купити їх можна цілий рік. Крім того, шампіньйони багатофункціональні - з них можна готувати салати, а також перші і другі страви, вони чудово поєднуються як з м'ясом і рибою, так і з випічкою. Одна з головних переваг цих грибів полягає в тому, що вони не бувають отруйними, та й з іншими грибами сплутати їх ще потрібно постаратися. Користь печериць полягає в прекрасному вітамінному складі грибів, які включають в себе безліч корисних речовин. Велика кількість білка, що входить до складу цих грибів, грає велику роль при включенні печериць в раціон харчування. Деякі люди вживають цей різновид грибів сирими. Особливо смачні сирі шампіньйони для приготування бутербродів. При обробці цих грибів методом консервування деякі вітаміни і мінерали руйнуються. За калорійністю свіжі шампіньйони абсолютно не відрізняються від консервованих грибів. Єдиним негативним моментом вважається той факт, що кількість солі в консервованих грибах більше приблизно в двадцять разів. Всесвітньо відомі кухарі стверджують, що ніжніше смажених печериць, грибів не існує.
Також з плюсів варто відзначити низьку калорійність печериць - всього 27 калорій в 100 грамах продукту, це дозволяє використовувати їх в різноманітних дієтах, не позбавляючи себе при цьому необхідних організму білків, вітамінів і мікроелементів. А завдяки низькому вмісту натрію, печериці можна використовувати і в безсольових дієтах.
Більшу частину маси гриба (від 84 до 92 відсотків) становить вода. У них 4,3 г білків, 0,1 вуглеводів і 1 г жиру. Вони багаті амінокислотами, які необхідні для повноцінного функціонування людського організму. Крім того, в печерицях є вітаміни групи В, D, РР, а також фосфор, калій, цинк. До речі, за змістом фосфору ці гриби можуть посперечатися навіть з рибою. Вуглеводи складають майже 30% від сухої маси, п’ята частина їх припадає на глюкозу, фруктозу і сахарозу. В невеликій кількості міститься хітин. З макроелементів у шампіньйонах багато калію, фосфору, заліза. Містять вони і мікроелементи – цинк, бор, магній, молібден, селен, марганець, кальцій, йод тощо. Гриби є джерелом вітамінів В1, В6, В12.
Оцінять цей гриб і діабетики - адже в ньому зовсім немає цукру і жирів. Зате вітамінів групи В в печерицях більше, ніж у свіжих овочах. Особливо В2 - рибофлавіну і В1 - тіаміну, який допомагає нам уникнути головного болю і мігрені. Є в цих грибах і пантотенова кислота, яка допомагає зняти втому. Та й на стані шкіри вживання печериць позначається вельми позитивно.
В їх плодових тілах містяться речовини, що руйнують холестеринові бляшки і мають протипухлинну активність.
Печериця є також хорошим продуктом для низьковуглеводної дієти, бо складні вуглеводи та крохмаль не відразу засвоюються, а деякий час присутні у крові. Це дає тривале відчуття насиченості. І, головне, поступово й повністю використовуються для переробки в енергію, не перетворюючись на жир.
Користь печериць полягає в легкозасвоювані даного продукту харчування. Наявність необхідних для нормальної життєдіяльності людини амінокислот теж підтверджує необхідність застосування печериць в їжу. Багато в цих грибах калію, магнію, фосфору, лінолевої кислоти. Печериці можуть стати прекрасним блюдом в розвантажувальні дні, при численних дієтах. Кількість калорій в печерицях неможливо порівняти з іншими стравами аналогічної енергетичної цінності.
Безперечна користь печериць проявляється в можливості виростити цей різновид грибів у домашніх умовах, що абсолютно виключається в порівнянні з іншими сортами грибів. Прекрасним поєднанням вважається приготування печериць спільно з овочами. Інформація, що міститься в грибах фолієва кислота, вітаміни В, С, D гармоніюють із значною кількістю клітковини овочів. Виходить блюдо смачне, що володіє великою користю для організму людини.
Для людей, абсолютно виключають м'ясо з раціону харчування, користь печериць просто незаперечна. Саме ці гриби прекрасно заповнюють білок, який не доотримують практично всі вегетаріанці. Вважається, що регулярне вживання печериць значно зменшить ризик виникнення інфаркту, також цей різновид грибів - прекрасний профілактичний засіб проти атеросклерозу. Вчені обгрунтовано вважають, що вживання печериць сприяє відновленню пам'яті, поліпшенню мозкової діяльності людини. Читайте також нашу статтю - Як Зберегти пам'ять на довгі роки. Шампіньйони - чудовий продукт харчування для людей, що страждають гастритом, виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки.
Надзвичайна користь печериць полягає в лікувальних властивостях цих грибів. Обгрунтовано вважається, що регулярне вживання грибів сприяє руйнуванню, видаленню холестеринових бляшок. Онкологи вважають печериці грибами, що володіють протипухлинною активністю. Ці гриби - прекрасний сечогінний засіб. Печериці - гриби, благотворно впливають на хворих цукровим діабетом, вони ефективно знижують рівень цукру в крові. Великий вміст заліза в цих дивовижних грибах дозволило порівнювати їх з м'ясними відбивними. У деяких країнах печериці називають "овочевий яловичої відбивною".
Широке застосування знайшли гриби печериці в косметології. Багато висококласні косметичні салони пропонують своїм клієнткам маски для обличчя, приготовлені на основі печериць.
Печериці, як ніякі інші гриби, містять вісім видів найцінніших амінокислот. Їх печериць готують: салати, макаронні вироби з додаванням грибів, різноманітні соуси незвичайного смаку та користі. Ці гриби солять, прекрасний грибний паштет з печериць, смажать печериці в яйці з сухарями, готують гриби на пару, що дозволяє печерицях зберегти природний аромат, їх маринують. Це просто дивовижні гриби. Якщо ви поки не шанувальник печериць, скоріше стаєте ім. Печериці розкриють вам дивовижні таємниці смаку.
Користь шампіньйонів полягає у високому вмісті вітаміну D2, який відповідає за формування кісток і перешкоджає розвитку остеопорозу. Його нестача призводить до рахіту і ламкості кісток. Крім того, делікатес містить виключно важливий для здоров’я натрій, що підтримує весь організм. Речовина має великий вплив на роботу нирок і нервово-м’язової діяльності.
Завдяки  його входящому калію користь печериць велика для серцево-судинної системи. Ласощі нормалізує серцевий ритм, покращує роботу мозку, знімає алергічні реакції організму. Висока концентрація фосфору нормалізує обмін речовин, тонізує, знімає втому і дратівливість. Істотна користь печериць для організму від вмісту в них жирної кислоти омега-6 полягає у профілактиці розвитку атеросклерозу, припинення запальних процесів, поліпшенні живленні тканин.
Проте не усім можна їсти гриби Їх не радять вживати дітям до 5 років і людям з проблемами травлення, а також тим, кому лікарі забороняють включати цей продукт у свій раціон.
На жаль, ласощі приносять людині не тільки користь для здоров’я. Експериментально підтверджено шкоду печериць від вмісту в складі невеликої кількості канцерогенного гідразину, який, втім, знищується при кулінарній обробці.
Шкода печериць також полягає в небезпеці сплутати його з отруйними побратимами, один з найбільш смертельних зразків царства грибів – Amanita (ангел-вбивця) дуже схожий на свого їстівного колегу. Його можна відрізнити по наявності чашечки біля основи і чистим білим перетинкам. Шкода печериць буде не таким серйозним і закінчиться нудотою і блювотою від Agaricus xanthodermus. Він росте в трав’янистій місцевості, має запах фенолу, його зріз жовтого кольору.
Шампіньйони широко застосовуються в офіційній і народній медицині. Це імуностимулюючий, протидіабетичний засіб, лікує виразку і гепатит, по змісту фосфору він прирівнюється до морепродуктів. І в той же час гриби можуть виявитися просто неїстівними і отруйними, якщо зібрані непрофесіоналами. Показання до застосування ласощі досить великі й різноманітні, шкода залежить в основному від правильного збору делікатесу і ретельності обробки.