1 кг дрібних шампіньйонів
1 ст ложка солі
2-3 ст ложки цукру
лимонна кислота 1/4 чайних ложки
120 гр оцту
за смаком 2-6 зубків часнику
можна додати лавровий лист, порізати невелику ріпчасту цибулину чи одну солодку перчину
перець чорний і духмяний перець, горошком
Резюмую: з 1 кг свіжих шампіньйонів виходить 3 пів-літрових банки консервованих грибів! Це більш ніж в троє вигідніше за покупну консервацію. Тепер – рецепт маринованих грибів. Готуємо стерильні банки. Гриби миємо, нарізуємо уподовж (разом з ніжкою і капелюшком) навпіл або на 3-4 частини кожен гриб. Опускаємо в каструлю, а згори заливаємо водою, щоб гриби спливли з дна. У воду додаємо чверть чайної ложки лимонної кислоти, щоб в процесі варіння гриби не потемніли і залишалися приємними кремово-жовтими за кольором. Гриби доводимо до кипіння і знімаємо піну, що утворилася. Засипаємо сіль, цукор і кип’ятимо 1,5 години на повільному вогні, щоб вода з каструлі не википіла і не втекла. У кінці додаємо перець-горошок, ті, хто любить різні приправи, можуть покласти порізаний часник, або цибулину, або солодкий перець (для краси можна навіть декілька кружечків морквини), лавровий лист. Перед закінченням варення (за 5 хвилин) вливаємо оцет. Гриби кип’ятити краще 1,5 години. Лісові гриби ми завжди кип’ятили для консервації 1,40 хвилин. Шампіньйони хоч і культурніші, але все таки вони не сильно уварюються і не розвалюються в процесі за цей час. Смак виходить чудовий, в магазині таких не купиш. Розсіл (маринад) залишається прозорим і не в’язким (на відміну від лісових грибів). Закручуємо консервовані шампіньйони в банки, перевертаємо догори дном і укупориваем під ковдру до повного охолодження.