12.03.2010

За останні 9 років простежується позитивна динаміка збільшення обсягу вітчизняного виробництва культивованих грибів. У 2009 р. було вироблено 40 тис. тонн, що у 26 разів більше від рівня 2000 року. На жаль, через брак достовірної ринкової інформації та офіційних даних щодо обсягів виробництва грибів, можна назвати лише умовну цифру обсягів вирощування грибів згідно з даними власне грибовиробників.
За обсягами виробництва лідирують Київська, Донецька, Дніпропетровська, Одеська, Харківська та Львівська області. Виробники віддають перевагу традиційному вирощуванню печериці та гливи.
Проаналізуємо зовнішню торгівлю грибами за останні два роки (дані стосуються тільки свіжих грибів). У 2009 році загальний обсяг експорту свіжих грибів з України становив 830,6 тонн, що аналогічно обсягам 2008 року. Основним напрямом експорту грибів є країни ЄС, зокрема, Німеччина (386,2 т), Польща (293 т) та Литва (103,6 т).
Імпорт грибів минулого року становив 1,63 тис. тонн, скоротившись на 58% у порівнянні з попереднім періодом, що посилило розвиток вітчизняної грибної галузі. Основною країною-імпортером грибів до України залишається Польща.
Розглянемо цінову ситуацію. На початку року відчувався дефіцит грибів на ринках України, тому оптово-відпускні ціни були вигідними для вітчизняних виробників і коливались у межах 20-25 грн./кг в залежності від регіону. Дана ситуація хоч і була на руку українському виробнику, але виявилася тимчасовою. Найближчим часом на внутрішньому ринку очікується ціновий спад на свіжі печериці через ввезення великої кількості грибів польського виробництва, оптова вхідна ціна на які дорівнює 19,2 грн. за 1 кг. В подальшому на конкурентних засадах оптова ціна для українських виробників може скластися на рівні 16-18 грн./кг.
Попит на культивовані гриби в Україні зростає кожного року. Хоча рівень їх споживання в Україні збільшився з 0,2 кг на особу у рік у 2000 р. до 1,1 кг у 2009 р., проте він вважається недостатнім у порівнянні з раціональними нормами споживання 4-5 кг/рік, а по відношенню до рівня споживання грибів у європейських країнах цей показник нижчий у 2-3,5 рази.
Така тенденція дає підстави очікувати подальшого нарощування внутрішнього виробництва їстівних грибів, тому що пропозиція задовольняє потреби ринку менш ніж на 50%. Для активного розвитку грибної справи в Україні формуються усі необхідні умови, зокрема, відносно дешева сировина для виготовлення компосту (солома та курячий послід), можливість оренди існуючих приміщень, придатних для реконструкції та за прийнятною ціною, у тому числі у сільській місцевості. Такий вид альтернативної сільськогосподарської діяльності дає можливість отримувати додаткові доходи сільським мешканцям, особливо поблизу крупних обласних центрів. Хоча для ведення ефективного товарного виробництва європейського зразка необхідно залучення інвестицій в обсязі щонайменше 250 тис. дол.. США для вирощування гливи та 1-2 млн. дол.. США для вирощування печериці.

Індустріалізація українського грибівництва можлива за умов залучення інвестицій, допомоги з боку держави у вигляді часткової компенсації кредитних ставок, надання субсидій для господарських підприємств тощо.
На жаль, на сьогоднішній день більшість гравців ринку зациклені на власних проблемах, тому саме функціонування та розвиток професійних об'єднань серед учасників грибного бізнесу є стимулом для просування грибної продукції до споживача, проведення науково-дослідних робіт та впровадження сучасних технологій, ефективного лобіювання власних інтересів, обміну інформацією.
Корисно:
Гриби культивовані, як продукт екологічний з високою харчовою цінністю, мають цілющі властивості.
Печериця та глива мають яскраво виражені онкостатичні, антибактеріальні та антисклеротичні властивості. Споживання даних видів грибів знижує рівень холестерину у крові приблизно на 30%, позитивно впливає на імунітет, тонізує нервову ситему. У гливи виявлено антиоксиданти, які гальмують старіння організму. Властивість грибів як сорбенту, поглинача важких металів і радіонуклідів, використовують для виведення з організму цих шкідливих речовин.
Споживання грибів - це альтернативне джерело білку та протеїнів для повноцінного харчового раціону людини. Порошок із сухих грибів містить удвічі більше білку, ніж у м'ясі свинини та засвоюється організмом на 88%.

Джерело