Грибник

Грибник

Объявление

Мета даного сайту - залучення уваги до однієї з найбільш перспективних галузей рослинництва - грибівництва. Вирощуючи печериці, можна отримувати до 300 кілограм продукції з одного квадратного метра на рік. Цілорічний цикл вирощування, висока рентабельність (в середньому 30 - 40%), можливість механізації і автоматизації основних технологічних процесів, використання в якості основної сировини відходів сільського господарства, необмежений ринок збуту - ось далеко не повний перелік переваг грибівництва. Матеріали сайту допоможуть Вам отримати загальне уявлення про технології приготування компосту та вирощування печериць. Ми готові на взаємовигідних умовах надати Вам детальну інформацію, засновану на практичному досвіді роботи з компостом і печерицями в промислових умовах, і допомогти освоїти цей вид бізнесу.

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.


Вы здесь » Грибник » Основні технологічні етапи вирощування печериць » Технологія вирощування печериць


Технологія вирощування печериць

Сообщений 1 страница 5 из 5

1

Якщо цікавить питання, як виростити в домашніх умовах гриби печериці (в Росії існує назва – шампіньйони), то необхідно набратися трошки терпіння, так як технологія вирощування печериць трошки складніша ніж інших подібних грибів.
Для вирощування печериць в домашніх умовах інтенсивним методом знадобиться прохолодне приміщення, подібне підвалу або льоху, де є можливість підтримувати високу вологість повітря.
Приготування субстрату
Це самий трудомісткий етап у процесі вирощування печериць. Важливо дотримати суворе виконання інструкцій, оскільки успішне вирощування багато в чому залежить від якості живильного середовища.

Основний компонент субстрату – це компост, який готують із соломи озимого жита, або пшениці (20-25%) і кінського гною (75-80%). При відсутності кінського гною можна використовувати коровий, а також пташиний послід, але це трохи знизить врожайність. Готувати субстрат бажано на відкритому повітрі під навісом, що захищає його від дощу і сонця. Однак можна використовувати для цього і приміщення, але воно повинне добре провітрюватися, оскільки при бродінні компонентів у великій кількості виділяється вуглекислий газ, аміак і волога.
Розрахунок компонентів наступний: на сто кілограмів соломи – два кілограми сечовини, два кілограми суперфосфату, сім-вісім кілограмів гіпсу, п’ять кілограмів крейди. З внесенням гною і всіх добавок вийде близько 300 кілограм субстрату, якого вистачить щоб закласти грибницю площею до трьох метрів квадратних.
Якщо будете використовувати пташиний послід, то компоненти та пропорції будуть інші: на 100 кілограм соломи слід взяти 100 кілограм посліду, 250-300 літрів води, гіпс, а замість суперфосфату та крейди додати алебастр.
Спочатку необхідно на добу замочити солому в якому-небудь резервуарі. Потім вологу солому і гній вкласти пошарово в штабель (3-4 шари того, та іншого). Крім того, у процесі укладання штабеля кожен шар соломи потрібно додатково зволожити (всього на 100 кілограм соломи 300-400 літрів води) і поступово додати 0,5 кілограми суперфосфату, та два кілограми сечовини. Потім все разом слід ретельно перемішати чотири рази і додати інші компоненти. Після першого разу додати гіпс, після другого 1,5 кілограми суперфосфату, після третього додати крейду і ще раз перемішати.
Коли всі компоненти будуть змішані, почнеться ферментація (горіння), в результаті чого на третій день температура всередині штабеля підвищиться до 65-70°. Для кращого горіння штабель повинен мати 1,5 метри у висоту і в довжину і ширину 1,2 метри. Компост буде готовий через 20-22 дня.
Якщо немає навиків приготування компосту, рекомендуємо закупляти готовий

Інокуляція субстрату міцелієм печериці
Для того щоб виростити печериці в домашніх умовах, як посівний матеріал підійде тільки якісний, стерильний міцелій (грибниця), вирощений у спеціальних лабораторіях. Промисловість випускає зерновий і компостний міцелій. Зерновий випускається в поліетиленових пакетах і зберігається до 6 місяців при температурі 0-4°С. На 1 метр квадратний (приблизно 100 кілограм субстрату), знадобиться 350-400 грам зернового міцелію.
Компостний міцелій випускається в скляних банках. При 0° його можна зберігати близько року, а при 18-20°С – не більше 20 днів. Компостний міцелій менше схильний до зовнішніх негативних впливів, проте, він менш урожайний, ніж зерновий. На 1 метр квадратний площі витрачається близько 500 грам компостного міцелію.
Перед інокуляцією слід провести термообробку або пастеризацію субстрату. Правильно приготований субстрат має злегка пружинити при натисканні рукою. Після пастеризації його остуджують до 24-25°С і засипають в ящики шаром 25-30 см. Приблизно на один метр  корисної площі піде близько 100 кілограм субстрату.
Спосіб інокуляції до неподобства простий. Жменю зернового міцелію або компостний міцелій завбільшки з яйце поглиблюють на 4-5 сантиметри, для чого кілочком піднімають субстрат. Такі лунки розташовують у шаховому порядку. Відстань між лунками має бути 20-25 сантиметрів. Зерновий міцелій можна просто розсипати по поверхні і присипати його зверху шаром субстрату (4-5 сантиметри).
У період інкубації вологість повітря в приміщенні повинна бути на рівні 70-95%. Щоб зберегти вологість усередині субстрату, ящики можна накрити мішковиною або газетою, і обережно обприскувати, так, щоб вода не потрапила в субстрат і грибницю. Також слід контролювати температуру всередині субстрату, оптимальний рівень – 20-27°С. Якщо температура вище або нижче, необхідно відповідно провітрити приміщення, або підняти в ньому температуру.
Через 8-12 днів, коли грибниця розростеться, поверхню субстрату необхідно засипати покривним ґрунтом (3-4 спнтиметри). Склад покривного ґрунту може бути наступний: одна частина крейди + 9 частин торфу (це найефективніша суміш), або 5 частин торфу + одна частина крейди (вапняку) + 4 частини городньої землі. На 1 метр площі субстрату знадобиться приблизно 40-50 кілограмів покривного ґрунту.
На 3-5 день після того, як був засипаний покривний грунт, в приміщенні необхідно знизити температуру до 12-17°С. Поверхню покривного ґрунту слід регулярно зволожувати, уникаючи попадання води в субстрат. На цьому етапі необхідно особливу увагу приділити вентиляції приміщення. Однак провітрювати приміщення потрібно обережно, без протягів.

Збір врожаю печериць
Виростити печериці у домашніх умовах можна всього за 3-4 місяці, починаючи з приготування компосту і закінчуючи збором врожаю. Збирати слід печериці з натягнутою, що не прорвалася плівкою, яка з’єднує ніжку і край капелюшка. В’ялі і перезрілі гриби з коричневими пластинками не варто вживати в їжу, оскільки вони можуть викликати отруєння. Гриби не зрізують, а акуратно викручують, після чого залишені лунки присипають покривною землею і поливають, але не рясно.
Всього плодоношення триває від 8 до 14 тижнів. За цей час може бути до семи зборів врожаю. У перерахунку на кілограми з 1 метра корисної площі збирається від 5 до 12 кілограм печериць. Проміжок між зборами становить 4-7 днів.

Джерело

0

2

Для вирощування грибів можуть бути переобладнані будь-які підсобні приміщення, де можливо підтримувати постійну температуру повітря в межах 12-15 градусів С та забезпечувати вентиляцію і вологість повітря до95%. Тому організувати свій бізнес та заробити гроші на вирощуванні грибів не складно й цілком можливо в Тернополі.

Для вирощування печериць в ящиках необхідно, окрім основного ще й додаткове приміщення, де можливо створити прийнятні умови для росту міцелію. Безпосередньо перед початком плодоношення ящики переносять в основне приміщення, де створюють температурні умови для розвитку плодових тіл. Ящики для вирощування печериць виготовляють з дощечок товщиною до 2 см, розміром 85х65х18 або 120х65х18 см.

Ящики можуть бути більших розмірів, площею 1,5 м.кв, та без механізації початківцю-грибнику працювати з таким контейнером буде важко. Кути ящиків підсилюють кутниками довжиною 28 см.

Технологія вирощування грибів.

Перед закладкою компосту ящики необхідно продезінфікувати. Специфіка технології полягає в тому, що компост в ящиках повинен мати вологість близько 75%, тоді як ящики втримують від 300 до 500 г води. Компост закладають в ящики трохи щільніше, ніж на стелажах. Наповнені ящики переносять в приміщення для пастеризації компосту, яке може бути невеликим , та з гарною вентиляцією. Ящики ставлять один на другий. В деяких з них ставлять для фіксування температури термометри. Коли температура понижується до 27 градусів С, то починають засівати грибницю. Після засіву температуру повітря приміщення та температуру компосту на протязі 2-х тижнів підтримують на рівні 25 градусів С, та вологість повітря на рівні 90-95% при гарній вентиляції приміщення.

Технологія вирощування печериць.Через два тижня, коли компост в ящиках добре проросте грибницею, його ущільнюють, засипають ґрунтом та переносять ящики в основне приміщення: 6-8 ящиків, з’єднаних по два, ставлять один на один. На підлозі під кожен ящик підкладають по дві цеглини. Якщо приміщення не високе, то ящики ставлять до висоти 50 см від стелі. Між рядами залишають проходи 0,85-1.0 м, відстань між стінами та ящиками повинна бути шириною 0,75 м.

Під час плодоношення підтримують температуру близько 14 градусів С. Вирощування печериць в ящиках доцільно в тому випадку, коли є окреме приміщення для пастеризації компосту та необхідність в отриманні декількох грибних оборотів за рік.
Пропонуємо Вам календар робіт для вирощування печериць, розрахований на два обороти за рік.

1-17 серпня. Дезінфекція приміщення, завезення компосту.

17-22 серпня. Закладання компосту в ящики. Пастеризування , посів міцелію. Підтримка температури 25 градусів С.

22-23 серпня. Приготування покриваючого ґрунту, зволоження грядок, вентиляція три рази в день по 10 хвилин. Підтримка температури близько 20-25 градусів С. Гобтировка через 14 днів після висіву міцелію.

Ідея бізнесу для Тернополя. Технологія вирощування печериць.10 жовтня. Збір грибів першого обороту при температурі 16 градусів С. Вентиляція декілька разів на день по 30 хвилин. Підтримка грядок у вологому стані.

20-31 грудня. Завезення компосту для другого обороту.

15-20 січня. Очищення приміщення після першого обороту та дезінфекція.

20-31 січня Закладка компосту в грядки (ящики). Пастеризування. Висів грибниці.

1-15 лютого. Приготування покриваючого ґрунту, зволоження, вентиляція, підтримка температури на рівні 25 градусів С. Засипання покривного ґрунту.

1 березня. Збір грибів другого обороту, підтримуючи температуру 16 градусів С. Знищення уражених грибів. Знешкодження шкідників в разі їх появи.

15-30 червня. Чистка приміщення. Дезінфекція.

При вирощуванні печериць в два обороти, згідно календаря, з 15 січня до 1 березня, збору грибів немає. Якщо початківець –грибник не бажає перерви в збирання грибів, то в цей час йому необхідно в окремому приміщенні закласти перший оборот на початку вересня та продовжити його в основному приміщенні до початку другого циклу вирощування печериць.

Джерело

0

3

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ПЕЧЕРИЦІ

Компост: основою для приготування компосту для вирощування печериць є солома злакових культур з додаванням кінського гною. Це - натуральний компост. Крім цього застосовують синтетичні, або напівсинтетичні компости, в яких кінський гній частково, або повністю замінено курячим послідом.
Подрібнену солому розстилають на площадці й поливають 3-4 дні, після чого змішують з іншими компонентами й формують бурт. На другий-третій день температура в середині бурта піднімається до +50-60 градусів. Це означає, що бурт необхідно перебити, збагативши його киснем. Цей процес повторюють три рази. На 9-16 день всю масу завантажують до камер ферментації.
Приготування компосту: весь компост розігрівають до +60 градусів і витримують 12-18 годин, після чого вентилятором знижують температуру до 48-50 градусів і витримують 7-9 днів.
Інокуляція: після завершення процесу пастеризації температуру знижують до 22-27 градусів й приступають до посіву. Міцелій перемішують по всій масі компосту, після чого наповнюють стелажі, ящики, поліетиленові мішки.
Інкубація: для швидкого розвитку міцелія рекомендуємо підтримувати температуру в районі +24 градусів з вологістю 90-95%, кількістю СО2 не більше 0,2%. На 8-12 день наносять покришку - вапняну суміш.
Плодоношення: через 9-12 днів після нанесення покриваючого шару утворюються зав'язі грибів. Температуру повітря слід знизити до +14-16 градусів. Для розвитку та росту печериці світло не потрібне. Гриби ростуть хвилями з періодом 10-14 місяців.

Джерело

0

4

Технологія вирощування грибів шампіньйонів
ІНСТРУКЦІЯ з вирощування печериць
I. Загальна інформація.
Печериці-культура урожайна і вигідна в присадибному господарстві. Високий вміст білків, вітамінів, різних екстрактивних і мінеральних речовин роблять печериці цінним продуктом харчування.
Вихідні матеріали для посадки, умови вирощування:
Міцелій (грибниця) - спори грибів, вирощені на пастерилизованное зерні злакових культур. Після посадки суперечки (велика кількість зрощених суперечка візуально представляють собою щільний бархатистий білий наліт), переходять в грунт, освоюючи грунт грунт і компост. Зберігається до посадки міцелій може до 1,5 років при T = 3oC-6oC (у холодильнику). Але рекомендується зберігати не більше 6 місяців.
Компост-перегнилий свинячий гній, коров'як, кінський гній, курячий послід, гумус (верхній шар грунту з листяного лісу) як свіжий, так і зроблений промислово, універсальний грунт, перегній з компостних ям. Використовується один з видів компосту або комбінований.
Грунт-будь. Різниця в врожаї через деяких особливостей, властивих різним типам грунту, актуально тільки при промисловому виробництві печериць. У домашніх умовах при набольших обсягах воно не помітно.
Температурний режим. Найбільш сприятлива Т = -10 ° C-25 ° С, допустима т = 6oC-30oC. При спеці або морозі грибниця призупиняється в рості, ноне гине.
Вологість. У міру необхідності полив крапельним способом, розбризкуванням. Створювати «болото» не потрібно.
Освітлення від глибокої тіні до розсіяного світла. Попадання сонячних прямих променів позначається на зовнішньому вигляді грибів.
На грибний прядці може завестися мошкара. Легко позбавитися від неї допоможе слабкий розчин вапна або марганцівки.

II. Вирощування на присадибній ділянці печериці .
На відкритих ділянках ростуть печериці у місцях тінистих , в півтіні, під деревами,в полуниці,на грядках,малиннику,чагарниками,з затінених сторін за господарства. парканами і будівлями , де їм не будут шкодити прямі - сонячні промені.
Грунт на_S = 2,5-3 м2 розпушити необхідно .При цьому бур'яни рослини, коріння трави, якщо вони іншим не шкодять культурам,не потрібно видаляти . Розпушену поверхню посіяти міцелій. Потім зверху рівномірним шаром 5-7 см. розсипати компост.
Плодоносити грибниця почне через 2-2,5 міс. до цього часу видимих ​​змін на поверхні грунту не помітно. Плодоношення триває в період з ранньої весни до пізньої осені. Протягом усього цього періоду можна печериці і висаджувати. Але доцільніше це робити на початку вересня, до початку грудня і з кінця лютого до середини травня. Врожайність культивованого печериці дуже висока з 1 м2 до 12 кг. грибів за місяць.
Гриби збирають, викручуючи, не зрізають, так як решта плодові тіла можуть загнивати і залучати комах. Вириваючи гриби, Ви не шкодите грибниці. Кореневої системи у печериці немає, це пліснявий гриб. Спори залишаються в землі і не гинуть. Після того як зібрали врожай,через 1,5-2 тижні. гриби знов виростають.
На зиму не утеплювати плантацію . Суперечки не замерзають навіть при низьких температурах. Вони зупиняються просто у розвитку, засинають. Навесні Ви їх побачите пробудження у вигляді рясного врожаю.
Один раз на рік прямо зверху на грибницю розсипають шар 1,5-2 см. перегною або гумусу, або сухих рослинних залишків у якості добрив. Найкраще робити це пізньої осені, коли плодоношення грибів призупиниться. Вносити хімічні добриво категорично забороняється!
«Жити» грибниця буде від 8 до 10 років, з кожним роком незначно розростаючись і збільшуючи свою площу.

III. Вирощування шампіньйонів у приміщеннях.
Використовуються будь-які приміщення-сараї, гаражі, підвали, лоджії, комори, горища тощо п. Переваги вирощування печериць у закритих приміщеннях-можливість отримувати свіжі гриби цілий рік.
Вирощують гриби в ящиках різних розмірів загальної площею 2,5-3 м2. На дно насипається шар 10-12 см. землі, висипається міцелій, потім вкривається на 5-7 см. компостом. Перші гриби з'являються через 2-2,5 міс. На відміну від ділянок на відкритих місцях, ця грибниця проіснує не більше п'яти років. При цьому «підгодовувати» її потрібно 3-4 рази на рік. А ось з вологістю простіше. Досить поставити поряд з ящиками ємність з водою, яка поступово буде випаровуватися. А гриби чудово вбирають своїм тілом вологу з повітря. Врожайність за місяць-до 10 кг. грибів з 1 м2.
Квітникарі-любителі можуть «підсаджувати» печериці в горщики з квітами. Злегка розпушив землю, посіяти і на 2,5-3 см. присипати універсальним грунтом або спеціальної грунтом для квітів. Гриби не шкодять рослинам. Таке «співжиття» вважається взаємовигідною.

Багатих врожаїв та успіхів у цій захоплюючій справі!

Джерело

0

5

Гриби стають все більш популярними з кожним роком. Люди давно навчилися робити з грибів багато смачних і корисних страв. Та й сам процес збору грибів, доставляє задоволення. Але в будь-якому випадку, зібрати козуб, не знаючи грибних місць, потрібно ще постаратися. Вирощування грибів стало дуже популярне. З одного боку, цей вид діяльності приносить непоганий дохід, дуже вигідне і перспективне заняття. А з іншого боку, вживання вирощених грибів дозволяє уникнути отруєнь невідомими грибами, що ростуть у природі.

Цей вид бізнесу є досить привабливим для капіталовкладень.

Поживна цінність шампіньйонів

Гриби, які культивуються в штучних умовах, не містять шкідливих речовин і їх можна без ризику для здоров'я вживати в їжу.

Крім відмінного смаку, шампіньйони мають безліч корисних якостей, вони є джерелом багатьох поживних речовин, необхідних для здоров'я людини. Шампіньйони містять набагато більше білків (3 г на 100 г), ніж інші овочі. У них високий відсоток корисних для організму людини амінокислот, а 70-90% рослинних білків, які знаходяться в печерицях, легко засвоювані. Шампіньйон - низькокалорійний продукт харчування (менше 30 кал на 100 г). У них дуже мало цукру і зовсім немає холестерину. Ці гриби практично не містять жирів (0,2 г на 100 г). Крім того, печериця багатша, ніж інші овочі, за змістом водорозчинних вітамінів.

Технологія вирощування

Первинною основою високої рентабельності грибного виробництва служить якісний компост для вирощування міцелію, максимально придатний для життя печериць. Для приготування компосту можна використати такі компоненти: солома, кінський гній, курячий послід, гіпс, вода. (Слід зазначити, що склад компосту може бути різним.) Технологія приготування компосту полягає у виконанні таких операцій. На підготовлену площу укладають солому - спочатку рівним шаром висотою до 30 см, шириною до 1,6-1,8 м і довжиною до 3 м. Солома рівномірно раструшівается по всій площині. На поверхню соломи рівномірно укладають кінський гній. У свою чергу, по поверхні розкладеного кінського гною розподіляють сухий пташиний послід. Далі розкладені матеріали зволожують водою зі шланга і ущільнюють. Потім операцію повторюють. Таким чином формують бурт з 5-6 шарів соломи, кінського гною та пташиного посліду.

При задовільному стані компосту на нього наносять покривну суміш. Кращим покривним матеріалом є торф. Завдяки своїм властивостям він може утримувати велику кількість води й поступово віддавати її. На 1 м площі компосту кладуть 25-32 кг покривної суміші, висота шару від 4 до 6 см залежно від типу покривного грунту.

Товщина шару в 5 см є оптимальною, такий пласт утримує достатню кількість води і створює сприятливий мікроклімат для росту грибів. Після нанесення покривний грунт розпушують і / або вирівнюють, злегка ущільнюючи його. Розпушування і подальше вирівнювання суміші забезпечує однакову товщину покривного шару на всіх ділянках компосту. Вирівнювання шару важливо як для забезпечення рівномірного розростання міцелію, так і для кращого зволоження покривного грунту. При вирівнюванні покривного шару вручну не слід сильно ущільнювати його і піднімати грудкувату структуру.

Легке коткування поверхні покривного шару після його вирівнювання стимулює вегетативний ріст міцелію. Важливо відзначити, що тонкий покривний пласт і його невисока вологість погіршують якість грибів. При низькій вологості суміші покривний пласт доводиться частіше поливати. Це затримує утворення хвилі, а також веде до погіршення якості грибів: за кольором і зовнішнім виглядом. Часті поливи також можуть стати причиною появи бактеріозу.

Мішечна система вирощування шампіньйонів є найбільш популярною серед дрібних і середніх виробників, які використовують як пристосовані порожні приміщення (шахти, овочесховища, пташники, свинарники й т.п.), так і спеціально побудовані для вирощування грибів. Використання мішків вимагає менших капіталовкладень у порівнянні з поличною і контейнерної системами. Одне з основних переваг мішкового системи - це можливість більш ефективної боротьби з поширенням шкідників і хвороб.

При використанні мішків легше локалізувати шкідників і хвороби (у будь-який момент уражений мішок можна закрити і винести). Негативні моменти полягають у великій кількості ручної праці при забиванні мішків компостом (особливо з-за відсутності спеціального устаткування), при перенесенні й установці мішків на місце і при нанесенні покривного грунту на зарослий компост.

Корисні поради фахівця:

- Компост потрібно купувати у тих, хто вміє його робити або навчитися правильно робити самим.
- Полу підготовлені приміщення не гарантують урожай - потрібно бути готовим до всіх режимів температур, вологості і вентиляції, потрібними для вирощування печериць.
- Проти хвороб печериць потрібно боротися як ведеться, "не до дезінфекція" тут може виявитися фатальною для поточного або наступних урожаїв ...
- Міцелій печериць так само потрібно купувати у тих, хто вміє його робити і робить його стабільно.
- Якщо Ви вирішили робити компост самостійно, зробіть камеру пастеризації або підготуйте відповідне шампіньоніцу для пастеризації компосту в приміщенні. - -Термокамера (камера пастеризації) повинна відповідати вимогам, які необхідні для дотримання пастеризації компосту. Важливе значення при приготуванні компосту має якість сировини для приготування - якщо це кінський гній, то важливо чим годують коней, яку підстилку використовують...якщо Ви готуєте синтетичний компост на курячому посліді, то також важливо чим годують курей, підстилка й т.д.

В останні роки все більша кількість грибників починає вирощувати шампіньйони у блоках (брикетах). Готовий компост пресують і пакують у термоусадочну плівку. Такі брикети простіше транспортувати, вони легко укладаються в машину в більшій кількості. Незважаючи на те, що для укладання блоків потрібна ручна робота, при вирощуванні на полицях можна використовувати машинку для нанесення і розпушування покривного грунту. Крім того, працюючи з готовими блоками, виробнику не буде потрібна техніка для забивання компосту на полиці або в піддони. І звичайно, організація в грибному виробництві тільки циклу вирощування грибів, без компостного виробництва, набагато простіше і дешевше, за умови наявності в продажі якісного компосту за прийнятною ціною.

Для грибівницьких ферм (шампіньйони), пропонується наступне обладнання:

1.Упаковщик компосту в п\е мішки. Розмір мішка 50-40-18см.Вес 17-19 кг (залежно від структури і вологості компосту) Продуктивність до 300 шт / год.

2.Структурізатор торфу (покривної суміші). Продуктивність, додаткові можливості (змішування з крейдою, кейкинг, доувлажнение, аж до упаковки в п \ е мішки різного об'єму) - за бажанням замовника.

3. Подрібнення курячого посліду для виробників компосту. Продуктивність за бажанням замовника. Можливий варіант змішування з гіпсом в певних пропорціях.

4. Розпилювач туману для дезинфекції і підвищення вологості (і охолодження) приміщень.

Ціни складаються залежно від комплектації і продуктивності устаткування.

Збір врожаю грибів полягає в їх зніманні без пошкодження плодового тіла і грибниці, шляхом викручування з грунту, яку відразу присипають покривної землею. Печериці бажано збирати в стадії зрілості, при якому натягнута, але не розірвано плівка, що прикриває рожеві пластини гриба і з'єднує краю капелюшків. Збір більш зрілих грибів, що мають розірвану плівку і темно-коричневі пластинки, може привести після їх вживання в їжу до важкого отруєння.

В умовах закритих приміщень тривалість плодоношення печериць може становити в межах 2-4 місяців, коли протягом даного періоду можна зібрати до 15-16 кг грибів з одного квадратного метра. При належному догляді і хороших умовах урожайність може бути значно вище.

Шампіньйони  мають властивості плодоносити хвилями, зростання активним чином змінюється спадом, коли вони повністю зникають або ростуть в одиничних екземплярах, потім через 6-7 днів настає друга хвиля. Загальна кількість хвиль зазвичай сягає семи, найбільша врожайність виходить при другої і третьої хвилі, приносить близько 70% врожаю.

Коли перший врожай зібрано, ви набили руку у вирощуванні грибів, можна звернути свій погляд до реклами в Інтернет. Створення власної сторінки допоможе охопити додаткову аудиторію клієнтів. На сторінці ви розповісте про своє виробництво, вкажете ціни і свої координати. І нові клієнти не змусять себе довго чекати. Так само в Інтернеті існують всілякі форуми за інтересами. Спробуйте знайти форум любителів вирощування грибів, зареєструватися там і дати оголошення на його сторінках.

Варіантів, щоб про вас дізналися, насправді, безліч. Головне працювати і досягати результатів. Бізнес дуже зручний і при мінімальних витратах приносить хороший прибуток. Зараз існують різні варіанти створення грибних виробництв. Почавши з маленької сімейної ферми, згодом ви можете перерости у великий промисловий комплекс.

Джерело

0


Вы здесь » Грибник » Основні технологічні етапи вирощування печериць » Технологія вирощування печериць