Гігієна є головним способом захисту від шкідників і захворювань і охоплює всі заходи , необхідні для виключення будь-якої можливості появи , розвитку і поширення хвороботворних організмів на грибному виробництві . Основними заходами запобігання появи і боротьби з шкідниками і захворюваннями є:

    Запобігання появи і розвитку популяцій хвороботворних організмів всередині ферми і поза неї . Скорочення , таким чином , шансів потрапляння шкідників у приміщення вирощування.

    Запобігання попадання захворювань і комах в камери вирощування шляхом перенесення їх обслуговуючим персоналом , за допомогою техніки , обладнання та інструментів , через щілини і отвори і т.д.

    Запобігання розвитку вже присутніх популяцій хвороботворних організмів належним виконанням технологічних операцій ( правильної пастеризації , належним приготуванням покривної суміші і т.д.), тобто отримання вільних від захворювань вихідних матеріалів .

На темп розвитку шкідників і хвороб можна вплинути , використовуючи певні методи захисту . Їх поділяють на такі: методи вирощування , хімічні методи та біологічні. Перші два методи найбільш важливі для виробництва грибів .

Методами вирощування є , наприклад : належна пастеризація ; правильне регулювання клімату для забезпечення оптимального росту міцелію . Це у великій мірі знижує небажаний розвиток конкуруючих плесеней , кліщів , скарідних мушок і т.п.

Хімічні методи захисту включають в себе використання інсектицидів , фунгіцидів і бактерицидів , а також дезінфікуючих засобів, таких як формалін .

Але потрібно весь час пам'ятати , що запобігання захворювань завжди краще і дешевше , ніж боротьба з ними. Щоб запобігти поширенню хвороботворних організмів по всіх камерах вирощування , необхідно дотримуватися таких правил :

    використовувати спорофільтри ;
    дезінфікувати обладнання , інструменти , взуття і т.д. ;
    носити чистий , продезинфіковану одяг ;
    боротися з комахами , використовуючи різні види пасток ;
    використовувати дезінфіковані (а не просто чисті ) ящики для грибів , відра і т.д.;
    дотримуватися правил поділу робіт (наприклад , починати збір грибів з молодих камер і закінчувати в старих і т.п.);
    своєчасно проводити дезінфекцію всіх приміщень і КВ (камер вирощування ) ;
    проводити належне пропарювання КВ в кінці циклу вирощування;
    негайно вивозити відпрацьоване компост і інші відходи за межі шампіньйонного комплексу .

Джерело