Працівники компостної ділянки зобов'язані виконувати наступні правила при проведенні робіт:

Приготування компосту (1 фаза компостування)

    Утримувати в чистоті приміщення і прилеглу до нього територію, а також майданчики для зберігання сировини. Не допускати розкидання соломи, пташиного посліду та інших матеріалів.

    Уникати складування відпрацьованого компосту поблизу соломи та ін сировини.

    Слідкувати за правильним зберіганням соломи та інших матеріалів.

    Проводити ретельну чистку, миття і при необхідності дезінфекцію всіх механізмів і обладнання після закінчення робіт.

    Завчасно проводити перевірку робочого стану механізмів та устаткування і виконувати ремонтні роботи. У разі виникнення неполадок під час процесу усувати їх як можна в більш стислі терміни.

    Виробляти транспортування компосту до тунелів пастеризації тільки на вичищених і ретельно вимитих транспортних засобах.

    Не допускати використання машин і устаткування під час завантаження компосту в тунелі пастеризації для інших робіт (навантаження та транспортування відпрацьованого компосту, вивезення грибних відходів тощо).

    Після відвантаження слід негайно видаляти залишки компосту з приміщення і проводити чистку і миття підлоги, механізмів та обладнання.

    Регулярно (1 раз на два тижні) проводити чистку резервуара для оборотної води.

    При необхідності проводити хімічну обробку та дезінфекцію всередині і навколо компостного ділянки з метою знищення грибних мух, комариков, нематод і т.п.

Завантаження тунелів пастеризації

    Завчасно до початку робіт забезпечувати чистоту тунелів пастеризації (підпіллі, металеві решітки, сітки, тканини, дошки повинні бути ретельно очищені і вимиті).

    Увечері, напередодні початку робіт по завантаженню, перевіряти готовність до роботи і чистоту механізмів та обладнання.

    Після закінчення робіт виробляти ретельну чистку і миття машин і устаткування, статі, каналізаційних трапів та прилеглій території.

    Слідкувати за чистотою приміщення і знаходяться там механізмів і обладнання протягом всього часу. (У приміщенні перед тунелями забороняється зберігання порожніх ящиків, лопат, мітел та ін інвентарю.)

    Робити завантаження тунелів згідно технології (рівномірно, пошарово з перетином до вказаної позначки). Встановлювати датчики вимірювання температури компосту і повітря. Після закінчення завантаження тунелю негайно закривати і ретельно ущільнювати двері.

Працівникам, зайнятим на завантаженні тунелів, забороняється поява в чистому коридорі, а також у брудному коридорі під час проведення робіт з нанесення покривної суміші і завантаження камер вирощування.

Вивантаження компосту з тунелів

    Забезпечувати і перевіряти чистоту техніки і всього устаткування, використовуваного для вивантаження тунелів і перевезення пастеризованого компосту в цех вирощування в кінці робочого дня, напередодні початку робіт з вивантаження компосту з тунелів. (При виявленні неполадок слід завчасно повідомляти техперсоналу.)

    Виробляти транспортування компосту до тунелів пастеризації тільки на вичищених і ретельно вимитих транспортних засобах. Маршрут транспортування не повинен проходити в безпосередній близькості з місцем складування відпрацьованого компосту і грибних відходів.

    Після закінчення робіт з вивантаження виробляти ретельну чистку і миття машин і устаткування, статі, каналізаційних трапів та прилеглій території.

Джерело