В обов'язки членів бригади по засіву міцелію і завантаженні камер вирощування при проведенні робіт входить наступне:
Посів міцелію та завантаження компосту в камери вирощування
Забезпечувати чистоту техніки і всього устаткування для засіву компосту міцелієм і завантаження камер вирощування. (При виявленні неполадок слід завчасно повідомляти техперсоналу.);
Забезпечувати чистоту камер вирощування (підлога, стіни, стелажі, тканини, візки та ін обладнання і інструменти повинні бути ретельно вимиті й оброблені дезинфікуючими засобами);
Перевіряти чистоту техніки та обладнання в кінці робочого дня;
Після закінчення робіт проводити чистку і миття машин, устаткування і приміщень;
Виробляти засівши міцелію і завантаження камер вирощування згідно технології. Після закінчення завантаження негайно накривати полиці з компостом папером, закривати і ретельно ущільнювати двері камер вирощування.
Члени бригади повинні: мати чисту, продезинфіковану одяг і рукавиці, перед входом на місце роботи обов'язково дезінфікувати взуття (перед початком роботи, після обіду, відвідування туалету і т.д.)
Обов'язки бригади хімзахисту
Робити дезінфекцію техніки, обладнання, коридору за маршрутом руху транспортних засобів, камер вирощування, сіток, тканин та ін робочого інвентарю за 8-10 годин до початку робіт 2% розчином формаліну;
Витримувати час, необхідний для контактної дії дезинфікуючого розчину з оброблюваної поверхнею (не менше 20 хвилин), потім ретельно вентилювати камери вирощування;
Після завантаження камер вирощування компостом робити обробку 2% розчином формаліну папери, підлоги, стін, дверей камери вирощування.
Робочому персоналу під час проведення робіт по засіву міцелію і завантаженні камер вирощування забороняється відвідувати чистий коридор і склад готової продукції, а також контактувати з персоналом, зайнятим роботами з догляду та збору грибів.
Всім працівникам комплексу, за винятком зайнятих на завантаженні камер вирощування, забороняється перебувати в робочому коридорі і в камері вирощування, де проводяться роботи.
Приготування і нанесення покривної суміші
Компоненти для приготування покривної грунту (торф, вапно) зберігати окремо у спеціально відведених місцях, не допускаючи їх змішування;
Утримувати в чистоті приміщення для зберігання покривної суміші і прилеглу до нього територію;
Регулярно (1 раз на тиждень) виробляти хімічну обробку та дезінфекцію всередині і навколо приміщення з метою знищення шкідників і захворювань, небезпечних для грибний культури;
Проводити ретельну чистку, миття та дезінфекцію всіх механізмів та обладнання до початку робіт;
Завчасно проводити перевірку робочого стану механізмів та устаткування і виконувати ремонтні роботи. У разі виникнення неполадок під час процесу усувати їх як можна в більш стислі терміни. При приготуванні і нанесенні покривної суміші не допускати контакту взуття з використовуваними компонентами і устаткуванням;
Виробляти транспортування покривної суміші або її компонентів до камер вирощування тільки на вичищених і ретельно вимитих транспортних засобах;
Проводити нанесення покривної грунту згідно з технологією;
Після закінчення робіт негайно закривати і ретельно ущільнювати двері камер вирощування;
Після нанесення покривної грунту негайно видаляти залишки покривної суміші з робочого коридору і камери вирощування, проводити чистку і миття підлоги, механізмів та обладнання;
Під час процесу виключати проведення робіт, не пов'язаних з приготуванням і нанесенням покривної суміші в робочому коридорі, тримати прохід закритим.
Персоналу, зайнятого в роботі, необхідно мати чисту, продезинфіковану одяг і рукавиці, перед входом на місце роботи обов'язково дезінфікувати взуття (перед початком роботи, після обіду, відвідування туалету і т.д.)
Членам бригади забороняється під час нанесення покривної грунту відвідувати чистий коридор, склад готової продукції, а також контактувати з персоналом, зайнятим роботами з догляду та збору грибів.
Всім іншим працівникам комплексу забороняється перебувати в робочому коридорі і в камері вирощування, де проводяться роботи.
Проведення робіт в камерах вирощування до і після початку плодоношення
Персоналу, зайнятого на роботах у камерах вирощування і в чистому коридорі (технологам, операторам, поливальник, санітарам, збиральництва) необхідно дотримуватися наступних правил:
Щодня приступати до роботи в чистій продезінфікованої одязі. Перш, ніж увійти в камеру вирощування дезінфікувати взуття;
Проводити роботи, починаючи з нових (чистих) камер вирощування (поливи, збір врожаю, проведення санітарно-гігієнічних заходів і т. д.);
Використовувати в роботі чисті пристосування та обладнання. Ніколи не переносити візки, платформи, контейнери і т.д. зі старих (брудних) або хворих камер вирощування в нові (чисті);
Ніколи не вставати ногами на край стелажа, не ставити ящики, відра і не класти інший інвентар на грядки. Для робіт нагорі використовувати візки і платформи;
Не залишати двері камер вирощування відкритими навіть на короткий час. Збиральництва дозволяється залишати камери вирощування лише під час робочих перерв з дозволу бригадира або технолога. Робочий інвентар (візки, ящики, відра, контейнери і т.п. готувати і заносити в камери вирощування заздалегідь);
Ні в якому разі не торкатися до хворих грибам і плесеням під час відвідування камер вирощування та збирання врожаю. При виявленні захворювань повідомляти про них технологу. При зборі грибів складальниці повинні відзначати уражені ділянки спеціальними паличками. При вирощуванні в мішках можлива ізоляція уражених хворобами мішків;
Проводити поливи та збір врожаю лише після відвідування камер вирощування бригадою санітарів і видалення хворих грибів та дезінфекції уражених ділянок;
При переході з камери в камеру всім працюючим слід мити руки і міняти рукавички;
Після закінчення робіт візки, платформи та інший інвентар слід ретельно чистити і мити. Відра для сміття, контейнери та всі робочі приналежності також повинні бути вимиті;
Забороняється ставити небудь на поверхню гряди
Куріння в робочий час заборонено. У перервах забороняється палити в туалетах.
Джерело