Грибник

Грибник

Объявление

Мета даного сайту - залучення уваги до однієї з найбільш перспективних галузей рослинництва - грибівництва. Вирощуючи печериці, можна отримувати до 300 кілограм продукції з одного квадратного метра на рік. Цілорічний цикл вирощування, висока рентабельність (в середньому 30 - 40%), можливість механізації і автоматизації основних технологічних процесів, використання в якості основної сировини відходів сільського господарства, необмежений ринок збуту - ось далеко не повний перелік переваг грибівництва. Матеріали сайту допоможуть Вам отримати загальне уявлення про технології приготування компосту та вирощування печериць. Ми готові на взаємовигідних умовах надати Вам детальну інформацію, засновану на практичному досвіді роботи з компостом і печерицями в промислових умовах, і допомогти освоїти цей вид бізнесу.

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.


Вы здесь » Грибник » Санітарія » Дезінфекція


Дезінфекція

Сообщений 1 страница 2 из 2

1

Технологам, членам бригади хімічної обробки необхідно пам'ятати про те, що:

Використання дезінфікуючих засобів є істотною частиною підтримки гігієни всередині і навколо грибний ферми. Дозволені до застосування в грибному виробництві дезінфікуючі засоби використовуються для дезінфекції поверхонь і необхідних матеріалів. Залежно від застосовуваного дезинфікуючого засобу, відбувається його контактну дію з предметами або його випаровування всередині приміщення.

Дезінфекція машин, устаткування і т.п. буде ефективною тільки в тому випадку, якщо всі матеріали зберігаються в чистоті. Щоб обробка була справді ефективною, важливо не тільки наносити необхідну кількість препарату, а й забезпечувати досить тривалий час його контакту з обладнанням. Дезінфекція і негайне споліскування водою не дає жодного ефекту.

При використанні формальдегіду необхідно підтримувати температуру вище 16 º С для ефективності його дії, також при цьому бажана висока вологість. При температурі від 0 до 16 º С позитивний ефект можливий тільки при контактному дію формальдегіду, що означає лише обмежене знезаражувальне дію.

У разі використання дезінфікуючих засобів, призначених тільки для контактної дії, час контакту повинно бути не менше 20 хвилин. Необхідно звертати увагу на різницю застосування дозволених препаратів. Дезінфікуюча обробка в цілях гігієни має бути такою:

    У період розростання міцелію

    Після завантаження камери проводиться перша обробка 2% розчином формаліну папери, підлоги і стін камери вирощування.

    Наступні обробки проводять через 3-4 дні 0,5% розчином формаліну (150 мл промислового (40%) формаліну розчиняють у 30 літрах води на 100м2).

    Перед приготуванням покривної грунту

    Перед приготуванням покривної суміші необхідно робити дезінфекцію вимитого статі, машин і устаткування 2% розчином формаліну (2 літри промислового (40%) формаліну розчиняють у 100 літрах води). Ефект даної обробки заснований на контактному дії. Тому необхідно витримувати достатній час контакту (мінімум 20 хвилин).

    Після приготування покривної грунту

    Після приготування покривну грунт обробляють 0,5% розчином формаліну, накривають чистою (продезінфікованої) поліетиленовою плівкою і витримують протягом доби.

    Увечері (за 8-10 годин) до нанесення покривної суміші необхідно продезінфікувати всі машини й устаткування, завчасно приготовані бригадою завантажувачів, 2% розчином формаліну. Дуже важливо дотримуватися час контакту дезінфікуючої рідини з оброблюваної поверхнею (не менше 20 хвилин).

    Після нанесення покривної грунту

    Відразу ж після нанесення покривну грунт обприскують 2% розчином формаліну (2 літри промислового 40% формаліну розчиняють у 100 літрах води на 100м2). Така обробка додачу до контактній дії передбачає і випаровування, тому камеру вирощування після обробки залишають закритої протягом 8 -10 годин. Потім її злегка провітрюють. Контактна дію необхідно з метою знищення нематод і суперечка вертіцілліума і мікогона.

    Дезінфекція машин, пристроїв і устаткування

    Все обладнання повинно бути ретельно вимито відразу ж після використання і перед новим використанням продезінфіковані 2% розчином формаліну. При такому методі дезінфекції дуже важливо дотримуватися час контакту не менше 20 хвилин. Дезінфікуюча рідина повинна залишатися на дезінфіціруемой поверхні. Інструменти і обладнання слід зберігати в окремих, закритих приміщеннях.

    Дезінфекція чистого взуття

    Взуття дезінфікують 2% розчином формаліну або спеціальним дезинфікуючим засобом для взуття, яким просочують килимок в спеціальній ємності перед входом в приміщення. Килимки на всіх входах і виходах в чистому і брудних коридорах, цеху приготування покривної грунту і в камерах вирощування щодня миють і обробляють дезінфікуючими засобами (2% розчином формаліну).

    Для просочення килимка також можна використовувати різні містять хлор.

    Дезінфекція робочих коридорів

    Таку обробку можна проводити розпиленням одного літра промислового формаліну, розмішаного в 10 літрах води на 100 куб.м об'єму приміщення. Приміщення необхідно тримати закритим протягом 8 -10 годин після обробки, а потім провентилювати (пропускаючи повітря через фільтр) перш ніж хто-небудь туди увійде. Також можна обробляти підлоги і стіни приміщень розчином вапна і використовувати дезінфікуючі шашки.

    Дезінфекція тунелів

    При використанні тунелів для розростання міцелію в компості їх необхідно після вивантаження витримувати при температурі 70 º С протягом 6 годин. Така температурна обробка призначена для дезінфекції, зокрема для знищення спор патогенних плесеней. Для підтримки температури тут необхідно використовувати пар. У цьому випадку дезінфекція буде більш ефективна.

    У тунелях для пастеризації також проводиться температурна обробка під час пастеризації.

    Підстилаючі і витягаючі сітки, а також вентиляційні отвори під гратами необхідно ретельно очищати після вивантаження. Залишки компосту можуть служити живильним середовищем для патогенних плесеней і бути причиною забруднення та / або блокування. У результаті цього рух повітря в тунелі стає нерівномірним і буде неможливо досягти потрібної температури.

    Тара для пакування

    Під час збору врожаю ящики для грибів контактують зі спорами (які можуть бути заражені вірусом). Після збору гриби перебувають в ящиках, принаймні, протягом одного дня, в залежності від збуту, так що в ящиках залишаються їх шматочки, включаючи спори (які бути переносниками вірусного захворювання «Відмирання»).

    Скриньки для збору грибів використовуються багато разів, тому є ймовірність передачі вірусного захворювання через них. Тому дуже важливо або використовувати одноразову упаковку, або такі ящики або контейнери, які можна не тільки мити, але і дезінфікувати після використання.

    Пакувальні ящики миються і дезінфікуються спеціальними миючими і дезинфікуючими машинами або вручну. Наведені тут рекомендації з обробки пакувальних ящиків засновані на останніх дослідженнях.

    Машина для миття та дезінфекції складається з наступних частин:

        Конвеєрна стрічка або подає ремінь.
        Ємність для замочування контейнерів.
        Ємність для миття, в якій підтримується температура води 70 С і додається спеціальний миючий речовина (До 500 0,3%). Миючий розчин повинен змінюватися щодня. Кожен пакувальний ящик повинен перебувати в цій ємності не менше 23 сек.
        Ємність з холодною водою для споліскування та охолодження ящиків, в якій змиваються залишки миючого засобу, а ящики охолоджуються до 23-25 ​​С. Охолодження запобігає небажане підвищення температури в ємності для дезінфекції.
        Ємність для дезінфекції, в якій знаходиться розчин хлору (300-350 ррm). Концентрація заміряється автоматично. Температура розчину повинна бути близько 23 º С і не повинна перевищувати 25 º С, інакше хлор буде випаровуватися занадто швидко. У цій ємності ящики повинні знаходитися не менше 15 секунд.
        Вивантажують конвеєр, по якому ящики опускаються вниз, в цей же час стікають залишки дезінфікуючої рідини.

    «Брудна» і «чиста» частина машини для миття та дезінфекції повинні бути відокремлені один від одного, також як і ємність для споліскування та охолодження. Температура, час витримки і концентрація розчину повинні дотримуватися. Поєднання часу витримки, температури, і концентрації хлору забезпечать необхідну дезінфекцію. Дуже важливо також окремо зберігати робочі розчини з різних ємностей, щоб уникнути зниження ефективності їх дії. Продезінфіковані ящики повинні зберігатися в окремому приміщенні і доставлятися в цех вирощування в спеціальному або раніше продезинфікованому транспорті.

    Зберігання та видалення органічних матеріалів

    Ніжки і мертві гриби необхідно регулярно видаляти з гряд. На що залишилися ніжках можуть розвинутися такі захворювання як зелені цвілі (різновиди тріходерми), паутіністий цвіль і бактеріоз. Ніжки, мертві гриби і все інше необхідно збирати в пластикові мішки або закриті контейнери і регулярно вивозити їх за межі ферми. Також рекомендується регулярно мити порожні контейнери і дезінфікувати їх 2% розчином формаліну. У той же час необхідно позбавлятися від потенційних джерел зараження - звалищ відходів і сміття навколо ферми.

    Зберігання міцелію

    Суперечки можуть виділятися в холодильниках, в яких зберігають зібрані (відкриті) гриби. Спори грибів, заражені вірусним захворюванням «Відмирання», можуть бути переносниками інфекції. Тому зберігання міцелію в одному холодильнику з грибами не рекомендується в цілях гігієни. Переважно зберігати міцелій окремо. Цей аспект важливий не тільки для тих, хто виробляє повністю пророслий компост, але так само для ферм, що спеціалізуються на вирощуванні грибів. Якщо немає окремих холодильників, контейнери або мішки з міцелієм необхідно дезінфікувати з зовнішньої сторони перед використанням (наприклад, чистою тканиною, змоченою в гарячій воді, дезінфікуючому засобі або спиртовому розчині).

    Пропарювання

    Хвороботворні організми (спори, яйця, личинки) можуть розвиватися в субстраті або на ніжках в процесі росту грибів. Спори грибів, уражені вірусом «відмирання» також можуть поширюватися в камері вирощування, а заражений вірусом міцелій, може рости на дерев'яній підлозі або на бічних планках стелажів. Щоб уникнути появи подібних джерел зараження проводять пропарювання в кінці кожного циклу вирощування. Протягом цього процесу компост нагрівають до температури 70 º С і витримують при такій температурі не менше 12 годин *. В результаті чого гинуть всі шкідливі організми. Після парової обробки камеру охолоджують, вивантаження виробляють в стислі терміни. Відпрацьований компост видаляють з ферми якомога швидше. Якщо пропарений компост протягом тривалого періоду залишається в камері вирощування, що з'явився біологічний вакуум дає можливість розвитку зараження за допомогою спор цвілі та ре-колонізації ними субстрату.

    Там де дерев'яні підлоги або стіни, пропарювання мало ефективно для знищення заражених суперечка або зараженого міцелію, так як дерево поганий провідник тепла. На додаток до пропарюванню необхідно використовувати дезінфікуючий засіб для дерева.

    * (Оптимальна тривалість процесу (12 годин) була встановлена ​​дослідним шляхом: компост і покривну грунт, на яких росли гриби, уражені вірусом «відмирання», піддавали паровій обробці протягом різної кількості годин при температурі 70 º С. Після такої обробки цей матеріал додавали до здоровим грибам і стежили за появою захворювання. Виявилося, що більш коротка тривалість пропарювання недостатня для знищення вірусу в компості і покривною грунті.)

Джерело

0

2

Формалін - то вчорашній день!!! Ми пропонуємо те, що вже багато років успішно використовуєтьсчя в Європі - Надоцтову кислоту!!!! Стосовно робочих концентрацій, наші клієнти, що займаються виробництвом грунтових сумішей та  вирощуванням грибів, для обробки торфу застосовують концентрацію 2%, тобто 200 грамів засобу на 9800 грамів води. Така концентрація не змінює суттєво кислотність грунту і дає достатній біоцидний захист (знищує спори грибків, плісняву, сторонню мікрофлору та мікроорганізми). Запобігає осіданню мух на поверхню та відкладення яєць. Препарат, на відміну від формаліну, що також може застосовуватися для дезінфекці, не накопичується в грунті, достатньо швидко розпадається на прості складові кисень, воду.... Також препарат застосовується в концентрації 1-3 % і для санітарної обробки приміщень та робочого інвентарю. Регулярне використання препарату запобігає розвитку і накопиченню шкідливої мікрофлори і, як наслідок, сприяє підвищенню врожайності.

Всім, кому цікаво,за детальною консультацією  звертатися за телефоном 0982425024 (Олександр).

Наш препарат успішно застосовується вже на 10 виробництвах!!!  Зразки надаємо безкоштовно!!!

0


Вы здесь » Грибник » Санітарія » Дезінфекція