Люди давно навчилися готувати з грибів багато смачних і корисних страв. Та й сам процес їх збирання приносить чимале задоволення. Водночас гриби, які культивуються в штучних умовах, не містять шкідливих речовин і їх можна без ризику для здоров’я вживати в їжу. Вирощування грибів стало дуже популярним. З одного боку, цей вид діяльності приносить непоганий дохід, є дуже вигідним і перспективним заняттям. З іншого - вживання вирощених грибів дає змогу уникнути отруєнь, як це є з невідомими грибами, що ростуть у природі.

До уваги прогресивних керівників, підприємців і фахівців у галузі сільського господарства пропонуються «плюси» і «мінуси» вирощування печериць.

Отже, «плюси»:

    Використання як основної сировини відходів сільськогосподарського виробництва (солома і курячий послід);
    Виробництво цінного продукту харчування, придатного до вживання, як у свіжому вигляді, так і є прекрасною сировиною для будь-якого виду переробки;
    Цілорічність процесу забезпечує врожайність до 250 кг з одного квадратного метра (на рік);
    Короткий цикл вирощування (до 8 оборотів на рік);
    Можливість використання порожніх приміщень (від виробничих цехів, пташників, різних ферм і сховищ до бомбосховищ і підвалів);
    Використання вітчизняної (!) сільгосптехніки;
    Утворення нових робочих місць;
    Висока ціна на гриби при реалізації;
    Відсутність конкуренції, тому що в Україні практично не існує грибної галузі;
    Відходи грибівництва - перероблений компост, цінне органічне добриво для полів, дач і городів;
    Низька енергоємність грибного виробництва;
    Звичайна рентабельність нормально працюючого грибного господарства не менше 40 - 50%.

І «мінуси»:

    «Незвичність» і «незвичайність» виробництва для нашої країни є основним стримуючим фактором, як для початківців, так і для досвідчених підприємців у сільському господарстві;
    Майже повна відсутність інформації про цей «незвичний» спосіб сільськогосподарської діяльності;
    Невелике число фахівців, реально знаються на грибівництві;
    Відсутність навчальних закладів та літератури;
    Обмежений термін зберігання продукції у свіжому вигляді;
    Висока трудомісткість окремих елементів технології.

Як Ви бачите, переваг у виробництва грибів набагато більше, ніж недоліків. Тим більше, що основні «мінуси» можна виключити. Використання механізації значно знижує трудомісткість на всіх етапах виробництва, за винятком процесу збору грибів. Все вищезазначене дозволяє зробити висновок про те, що виробництво грибів, при наявності грамотного сучасного керівника, з добре розвиненою підприємницькою жилкою (і нашої технологічної допомоги) - це одне з прогресивних напрямків розвитку сільського господарства на найближче майбутнє.